Als je kindje in stuit ligt is er in principe niks ergs aan de hand. In de meeste gevallen kun je prima vaginaal bevallen. Uitzondering hierop is de voetligging, met de voetjes eerst. Wel heeft een hoofdligging veel voordelen. Daarom is het raadzaam, zachte, veilige manieren te gebruiken om de baby aan te moedigen te gaan draaien naar de optimale ligging voor een normale geboorte.

Door een onderzoek dat verkeerd is uitgevoerd, zijn veel gynaecologen bang geworden voor een stuit bevalling. (Bron: verschillende verloskundigen) Als de baby toch met 37 weken niet gedraaid is, wordt je bevalling medisch en kom je dus bij een gynaecoloog terecht. Je kan zoeken naar een gynaecoloog die wel veel ervaring en vertrouwen in vaginaal bevallen met een stuitligging heeft. Een keizersnede brengt veel risico's met zich mee, voor moeder en kind. Uitwendig draaien (versie) kan ook heftige invloed hebben op je baby en is vaak erg pijnlijk. Probeer het eerst met zachte methoden.

Ik raad je drie zachte methoden aan om je baby te helpen draaien. Begin hiermee vanaf 33 weken.

 

1. De Ijsbeer. Ga elke dag 10 minuten in de ijsbeerhouding zitten en ontspan. NatuurlijkGeboren.nl stuit baby stuitligging oplossing ijsbeerhouding
"De Ijsbeerhouding?" Je gaat op handen en knieën zitten, indien mogelijk met je knieën hoger dan je handen. Nu ga je rustig op je ellebogen steunen, in de plaats van op je handen en vervolgens probeer je je armen plat te leggen. Rust je hoofd op je armen. Je bovenlichaam breng je dus zo laag mogelijk naar de grond. Je heupen blijven in de lucht. Dit is de ijsbeerhouding.

Je draait zo natuurlijk de zwaartekracht om voor je kindje. Als je goed kan ontspannen in deze houding, krijgt je kindje ook extra ruimte om te draaien. Maak contact met hem of haar, en leg uit waarom het draaien belangrijk is. Een plaatje ophangen van een baby in optimale houding ergens in je huis, kan ook helpen. Dit werkt middels je onbewuste. Focus op de juiste houding, niet de minder optimale!


NatuurlijkGeboren.nl moxa moxibustion stuit baby zwanger Yoshitoshi web2. Moxa. De eeuwen oude aziatische therapie is erg effectief in het laten draaien van een baby. In meerdere wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat met Moxa therapie 75% van de baby's draaien. Een Nederlands onderzoek lees je hier.

Het is onderdeel van accupunctuur, maar maakt gebruik van een moxa stick. Dat is een soort (niet rokende) sigaar van opgerold bijvoetskruid (Artemisia). Deze steek je aan zodat er warmte van af komt. Die richt je vervolgens op je Blaas 67 punt in de blaas meridiaan op je voet, 10 minuten lang, liefst 2 keer per dag. Neem dus iemand mee die kan leren hoe ze dit bij je kunnen toepassen. Je mag zelf ontspannen liggen of zitten tijdens de behandeling.

Het is een ongevaarlijke methode, zonder bijwerkingen. Je kan dit tot en met 36 weken toepassen. Daarna neemt de effectiviteit drastisch af. Je zal waarschijnlijk merken dat de baby actiever wordt. Veel vrouwen worden wakker en dan blijkt de baby te zijn gedraaid. Het is geen instant effect, maar vergroot je kansen enorm.

Een sessie duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.


3. Hypnose. In hypnose ben je diep ontspannen. Zo ook je baarmoeder. Je kan via je onbewuste je eigen lichaam en je baby de opdracht geven te gaan draaien. Je bent je nog volledig bewust van wat ik tegen je zeg. Je hoeft sowieso niks te doen, maar ik zal je ook zeker niet vragen vreemde dingen te doen. Als je wil weten hoe het is om in hypnose te zijn, of hoe het werkt, verwijs ik je graag naar mijn veel gestelde vragen pagina. Je kan ook hier een interessante studie naar het onderwerp van de Penn State University lezen.
 
Een sessie duurt ongeveer 1,5 uur. Een behandeling werkt het beste als deze tussen de 32 en 36 weken plaats vindt.NatuurlijkGeboren Moxa Moxibustion Stuitligging Zwanger Japanse sticks web

Extra optie:
Een power combinatie sessie Moxa én Hypnose duurt een dikke 2 uur. Hiermee maak je optimaal gebruik van beide opties. 

 

Tarieven vind je hier.

 

Neem contact met me op als je een moxa en/of hypnose sessie wil doen om je baby te laten draaien.